Taxaties

Het uitbrengen van een waarde oordeel door een daartoe bevoegd persoon met een bepaald doel (voorbeelden doel: taxatie voor de financiering, taxatie voor de successie bij overlijden van een natuurlijk persoon, taxatie voor het bepalen van de reële waarde voor het uitbrengen van een bod op een te koop staand pand.)

Waarvoor heb ik een taxatierapport nodig?

Financiering is een veelvoorkomende reden waarbij een taxatierapport vereist is. De bank wil daarmee zekerheid hebben van de waarde van het onroerend goed voor de hypothecaire lening. Andere redenen zijn aan of verkoopbeslissing, WOZ contra taxatie, boedelscheiding, en aanslag successierechten.

Wat zijn de kosten voor een taxatierapport?

Het tarief voor een taxatierapport is vaak afhankelijk van de getaxeerde waarde van de woning. Gebruikelijk is 1,85 promille, dat is 0,185% van de getaxeerde waarde. De laatste tijd zijn er ook veel aanbieders die een vast tarief aanbieden voor een taxatierapport. Hierdoor wordt het taxatierapport een stuk goedkoper bij woningen vanaf € 150.000,-. Daarnaast zijn er nog eventuele bijkomende kosten zoals kadasterkosten, gemeentelijke leges, administratiekosten en de BTW.

Met welke extra kosten moet ik rekening houden?

Tarief taxateur vanaf € 150,-
, kadasterkosten € 10,- tot € 25,-
, gemeentelijke leges € 0,- tot € 75,-
, administratiekosten € 10,- tot € 25,-
 en ten slotte de BTW: 21% van het totaalbedrag.


Geeft een taxatierapport ook inzicht in de bouwkundige staat?

Nee, de onderhoudsstaat wordt wel bekeken en beoordeeld bij de taxatie. Indien de taxateur aanleiding ziet zal hij adviseren om een nader bouwkundig onderzoek te laten verrichten.