Do's en dont's bij het maken van woningfoto's

27-06-2023  •  door: Lucas Klamer
Do's en dont's bij het maken van woningfoto's

Woningfoto’s zijn erg belangrijk tijdens het verkoopproces. Het is de eerste indruk die een potentiële koper van jouw woning krijgt. Daarom wil je dat jouw woning zo goed mogelijk op de foto staat, zodat de kans op verkopen zo groot mogelijk is. Maar wat zijn nou precies de do’s en dont’s bij het maken van woningfoto’s?

Zorg voor een opgeruimd huis

Kijk jij wel eens naar woningfoto’s? Een iets te volle prullenbak, een asbak op tafel, een kattenbak in het zicht of lege flessen ogen niet zo netjes. Ook al weet je dat je deze spullen niet bij het huis krijgt, toch gaat je voorkeur uit naar een schoon en net huis.

Doe dus altijd even een rondje door het huis voordat de woningfotograaf langs komt. Alle ‘normale huishoudelijke’ spullen kan je het beste opbergen. Denk hierbij aan gebruikte vaatdoekjes, wc-rollen, schoonmaakspullen, een volle vuilniszak die nog in de container moet of een volle prullenbak.

Het toilet is cruciaal

Het toilet is een cruciaal punt om op te letten wanneer je jouw woning klaarmaakt voor de woningfoto’s.

Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de toiletbril naar beneden is, dit oogt een stuk schoner. Ook is een tip om het toilet zo leeg mogelijk te maken. Het prullenbakje, de extra wc-rollen, de wc-borstel etc. kunnen allemaal (tijdelijk) weggehaald worden. Zo oogt jouw toilet veel ruimer en netter.

Persoonlijke spullen

Foto’s van het gezin zijn natuurlijk ontzettend leuk om in huis te hebben, maar op funda worden deze geblurd. Haal daarom de persoonlijke foto’s even weg voordat je de woningfoto’s laat maken. Het is zonde om overal een vage vlek op de foto’s te zien staan.

Kostbare spullen

Misschien is het een open deur, maar iedereen ziet jouw woning, inclusief adres! Zorg er daarom voor dat kostbare, dure spullen niet op de foto staan. Ook huissleutels kan je beter even weglaten.

Het weer

Het is je vast wel eens opgevallen: de meeste woningfoto’s zijn gemaakt met mooi weer. Dit is niet zonder reden. Mensen worden nou eenmaal vrolijker en positiever van een strakblauwe lucht dan van een grijze lucht. Positievere gevoelens zorgen voor een positievere indruk van de woning. Denk hier dus aan bij het inplannen van de fotograaf.

Natuurlijk kan je nooit van tevoren weten wat het weer doet, maar je kan er wel mee rekening mee houden. En… met Photoshop kan je ook een heleboel.

Do's en dont's bij het maken van woningfoto's