Huis verduurzamen

Welk energielabel heeft mijn huis?

Is het nodig om mijn huis te verduurzamen? Dat is te zien aan jouw energielabel. Benieuwd of jouw huis al een definitief energielabel heeft? Dat kun je eenvoudig checken via www.energielabel.nl. Daar kun je heel snel het energielabel van je eigen huis of van het huis wat je wilt kopen vinden. Krijg je na de check geen energielabel te zien? Dan is er zeer waarschijnlijk nog geen label aangevraagd voor het huis. 

Hoe kom ik aan een energielabel?

Iedere huiseigenaar is zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van een definitief energielabel. Als jij huiseigenaar bent en nog geen energielabel hebt, dan kun je eenvoudig via een energieadviseur in de buurt een label op laten maken. Nadat je een afspraak hebt gemaakt komt de energieadviseur langs en bekijkt in gemiddeld 1 á 2 uur tijd je huis. Tijdens dit bezoekt neemt hij de kenmerken op van je huis. Deze gegevens verwerkt de adviseur uiteindelijk in een definitief energielabel. 

Dit doet een hoger energielabel met de waarde van je huis

Energielabel A, C of G, dat maakt nogal een verschil op de energierekening en tegenwoordig ook op de prijs van een huis. Als je op het punt staat om een huis te kopen of verkopen is de energiezuinigheid een punt om rekening mee te houden. Duurzame huizen zijn steeds geliefder. Onderzoek laat zien dat een huis die drie labels zuiniger is dan een vergelijkbaar huis in de buurt, ruim 3,6% meer oplevert bij de verkoop. Bij een gemiddelde verkoopprijs van € 387.000,- komt dat neer op €13.932,-. Fijn voor de verkoper en slim van de koper. Het kan soms aan te raden zijn om nog enkele zaken te verduurzamen voordat je je huis op de woningmarkt brengt.

Wat kan ik doen om mijn huis te verduurzamen?

Er zijn verschillende manieren waarop een huis verduurzaamd kan worden, waaronder het verbeteren van de isolatie, het installeren van zonnepanelen en het vervangen van verouderde apparatuur door energiezuinige alternatieven. Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen welke verduurzamingsmaatregelen het meest geschikt zijn voor jouw huis. Dit hangt af van factoren zoals de leeftijd van het huis, de bouwstijl en de huidige energieprestatie. Een energieadviseur kan helpen om de mogelijkheden te bepalen en een plan op te stellen om het huis te verduurzamen.

Verhoog de waarde van je huis door te verduurzamen

Verduurzaming van je huis draagt bij aan het verhogen van de waarde van je huis. Mensen zijn nog meer dan ooit geïnteresseerd in goed geïsoleerde huizen. Een hoger energielabel draagt bij aan meer waarde. Heb je vragen over het energielabel of over het verduurzamen van je huis en wat dit kan betekenen voor de verkoopprijs van je woning? Neem vrijblijvend contact met ons op en we gaan graag samen jouw situatie in kaart brengen.

Wat kan ik doen om mijn huis te verduurzamen? (5 tips)

  1. Verbeter de isolatie: Eén van de effectiefste manieren om een huis te verduurzamen is door het verbeteren van de isolatie. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van isolatie aan de muren, het dak of de vloer. 
  2. Vervang oude ramen en deuren: Het vervangen van oude, energievretende ramen en deuren door energiezuinige alternatieven kan bijdragen aan het verduurzamen van het huis. 
  3. Installeer zonnepanelen: Zonnepanelen zijn een duurzame en betaalbare manier om energie op te wekken. 
  4. Vervang verouderde apparatuur: Het vervangen van verouderde apparatuur, zoals boilers en verwarmingstoestellen, door energiezuinige alternatieven kan bijdragen aan het verduurzamen van het huis. 
  5. Plaats tochtstrips: Het plaatsen van tochtstrips kan helpen om tocht te voorkomen in huis. Tocht kan leiden tot lagere temperatuur in huis en daarmee tot hogere energiekosten om het huis op temperatuur te houden. Tochtstrips zijn een relatief goedkope en eenvoudige manier om tocht te voorkomen en de energieprestatie van het huis te verbeteren.